Gašperov mlyn - gastromický zážitok v luxusnej podtatranskej vile

Sedem osobitostí Gašperovho mlyna

Gašperov mlyn je špeciálnym miestom – neobyčajné nie len naše jedlo, ale aj prístup k hosťom, surovinám, prírode, umeniu či histórii výroby múky a plátna. Tu je sedem osobitostí nášho zariadenia:

1. Každý stôl je chef’s table

V Gašperovom mlyne máte
takmer 100% istotu, že sa stretnete 
s naším šéfkuchárom Jožkom Brezom. Jedlo Vám totiž nie len
pripraví, ale aj odprezentuje pri stole, niekedy ho priamo pred Vami dokončí.
O príprave jedál sa s Vami tiež rád porozpráva.

2. Na tanieri nájdete prírodu

Naše jedlá servírujeme nie
len na tanieroch, ale aj na rôznych prírodných materiáloch. Príroda, drevo,
kameň, oheň či voda, ktoré obklopujú celý náš Mlyn, si Vás často nájdu aj
v reštaurácii a potešia Vás priamo na Vašom stole.

3. S jedlom hospodárime najlepšie, ako sa dá

Nakoľko plytvanie surovinami
či jedlom sa nezhoduje s naším presvedčením, všetkému, čo je jedlé, dávame
druhú šancu. Filozofiou nášho šéfkuchára Jozefa Brezu je využiť v kuchyni
všetko, čo sa dá – odrezky z mäsa, kože,  vňate a pod. Rovanko rád varí a vytvára
zaujímavé jedlá z takých častí mäsa, rýb, ovocia či zeleniny, ktoré ľudia už v
dnešnej dobe využívajú pomenej: vnútornosti, kosti, kôry z ovocia či
zeleniny...

4. Ekológia nie len v kuchyni

Sme ekologickí aj
v energetike - takmer všetky energie si Gašperov mlyn vyrába sám.
Elektrickú energiu vyrába malá vodná elektráreň, ktorá je súčasťou mlyna. Teplo
a teplú vodu zabezpečujú solárne panely a tepelné čerpadlo. Vodu čerpáme
z vlastnej studne, ktorá je poctivo kontrolovaná a spotrebovanú vodu
čistíme v čistiarni odpadových vôd a vraciame ju nezávadnú späť do
prírody.

5. Všadeprítomná história
a umenie

Náš mlyn je pripomienkou na
časy, kedy podtatranské obce žili výrobou plátna a kedy sa
v Batizovciach mlela múka a spracovávali krúpy. Mlynárske mechanizmy,
náradie a krásne historické kúsky sú doplnené o všadeprítomné umelecké
diela od akademického maliara Mariána Čižmárika. Náš domáci chlieb si
vychutnáte z „mašinských mechov“, ktoré majú viac ako 60 rokov
a v naších saunách Vašu pokožku rozmazná rovnako staré, ale zato
snehobiele, mäkké a originálne podtatranské plátno.
 

6. Čo najviac slovenského – od mäsa
až po víno

Dbáme na to, aby čo najviac
surovín v našej kuchyni pochádzalo zo Slovenska. Podporujeme tiež malých
slovenských vinárov, ktorí svoje vína robia síce v malom množstve, ale vo
vysokej kvalite.

7. Súkromie a komfort je na 1.
mieste

V našej reštaurácii máme iba 3 stoly. Aj v najväčšej špičke sa preto naši hostia cítia takmer ako doma. Našu wellness zónu si hostia vychutnávajú iba v spoločnosti tých, s ktorými prišli. V Gašperovom mlyne Vám doslova zastane čas.