Sedem osobitostí Gašperovho mlyna

 

Gašperov mlyn je špeciálnym miestom – neobyčajné nie len naše jedlo, ale aj prístup k hosťom, surovinám, prírode, umeniu či histórii výroby múky a plátna. Tu je sedem osobitostí nášho zariadenia:

1. Každý stôl je chef’s table

V Gašperovom mlyne máte 100% istotu, že sa stretnete s kuchárom, ktorý pripravoval Vaše degustačné menu. Jedlo Vám totiž osobne odprezentujú pri stole, niekedy ho priamo pred Vami dokončia.
O príprave jedál sa s Vami tiež radi porozprávajú a niekedy dokonca prezradia aj recept.

2. Na tanieri nájdete prírodu

Naše jedlá servírujeme nie
len na tanieroch, ale aj na rôznych prírodných materiáloch. Príroda, drevo,
kameň, oheň či voda, ktoré obklopujú celý náš Mlyn, si Vás často nájdu aj
v reštaurácii a potešia Vás priamo na Vašom stole.

3. S jedlom hospodárime najlepšie, ako sa dá

Nakoľko plytvanie surovinami
či jedlom sa nezhoduje s naším presvedčením, všetkému, čo je jedlé, dávame
druhú šancu. Filozofiou nášho šéfkuchára Jozefa Brezu je využiť v kuchyni
všetko, čo sa dá – odrezky z mäsa, kože, vňate a pod. Rovanko rád varíme a vytvárame zaujímavé jedlá z takých častí mäsa, rýb, ovocia či zeleniny, ktoré ľudia už v
dnešnej dobe využívajú pomenej: vnútornosti, kosti, kôry z ovocia či
zeleniny...

4. Ekológia nie len v kuchyni

Sme ekologickí aj
v energetike - takmer všetky energie si Gašperov mlyn vyrába sám.
Elektrickú energiu vyrába malá vodná elektráreň, ktorá je súčasťou mlyna. Teplo
a teplú vodu zabezpečujú solárne panely a tepelné čerpadlo. Vodu čerpáme
z vlastnej studne, ktorá je poctivo kontrolovaná a spotrebovanú vodu
čistíme v čistiarni odpadových vôd a vraciame ju nezávadnú späť do
prírody.

5. Všadeprítomná história
a umenie

Náš mlyn je pripomienkou na
časy, kedy podtatranské obce žili výrobou plátna a kedy sa
v Batizovciach mlela múka a spracovávali krúpy. Mlynárske mechanizmy,
náradie a krásne historické kúsky sú doplnené o všadeprítomné umelecké
diela od akademického maliara Mariána Čižmárika. V našom wellness pokožku rozmazná rovnako staré snehobiele, mäkké a originálne podtatranské plátno.
 

6. Čo najviac slovenského – od mäsa
až po víno

Dbáme na to, aby suroviny používané v našej kuchyni pochádzali zo Slovenska, čo najlokálnejšie, ako sa dá. Podporujeme tiež malých
slovenských vinárov, ktorí svoje vína robia síce v malom množstve, ale vo
vysokej kvalite.

7. Súkromie a komfort je na 1.
mieste

V našej reštaurácii máme iba 7 stolov. Aj v najväčšej špičke sa preto naši hostia cítia takmer ako doma. Našu wellness zónu si hostia vychutnávajú iba v spoločnosti tých, s ktorými prišli. V Gašperovom mlyne Vám doslova zastane čas.