Novým šéfkuchárom Gašperovho mlyna je Jozef Breza. Pri varení kladie dôraz na poctivú prípravu, kvalitné suroviny, vyvážené chute a vzhľad jedla, ktoré často servíruje nielen na tanieri. Aké boli jeho kuchárske začiatky, aká je jeho kuchyňa a aké plány má v Gašperovom mlyne sa dozviete v rozhovore.
Baví ma vkladať
do jedál prírodu či prírodné produkty. Baví ma zbierať lesné plody, vážim si
a mám rád prácu v záhrade, a toto všetko rád využívam v
kuchyni. Do svojich jedál vkladám kúsok tradície, hrám sa s chuťami, ktoré
mi pripomínajú detstvo či spomienky zo starých čias. Kladiem dôraz na chute, ale
aj na vzhľad jedla. Snažím sa o to, aby jedlo ľudí nenudilo, ale aby
z neho mali skutočný zážitok. Snažím sa však nekombinovať na tanieri priveľa
chutí – chcem, aby mrkva ostala mrkvou, huby hubami či cibuľa cibuľou...
Počas
študentských čias som chcel všetko vidieť a veľa sa učiť. Vycestoval som
do Talianska, kde som sa dostal do skvelej reštaurácie San Lucio, ktorej
šéfkuchár Daniel Facen má dnes michelinskú hviezdu s reštauráciou A‘Anteprima.
Po maturite ma to lákalo na vysokú školu – chcel som učiť odborné predmety
budúcich kuchárov. Školu som úspešne dokončil, no stále ma to lákalo späť do
kuchyne. Zbieral som skúsenosti v reštauráciách na Slovensku,
v Čechách i vo Švajčiarsku a neskôr som zakotvil v Grand
Hoteli Kempinski vo Vysokých Tatrách. Začínal som ako pomocný kuchár a predminulý
rok bolo môjmu kolegovi a kamarátovi Tomášovi Tejbusovi a mne
ponúknuté vziať kuchyňu do rúk. Bola to výzva a zároveň zodpovednosť udžať
latku, ktorá bola nastavená vysoko. Vďaka obrovskej podpore a skvelému tímu,
s ktorým som mohol dennodenne pracovať, sa dostavili úspechy v podobe
naozaj spokojných hostí. No a teraz sa teším na to, že v Gašperovom
mlyne budem čeliť ďalším zaujímavým výzvam.
Gašperov mlyn
je miesto so špecifickým konceptom. Keďže je tu iba pár miest na sedenie, veľmi
sa teším sa na bezprostredný kontakt s ľuďmi. Bude mi cťou spoznať osobne
každého hosťa, ktorý príde ochutnať naše jedlo. Keďže sa mlyn nachádza
v blízkosti prírody, teším sa aj na to, že na huby, bylinky či lesné plody
budem môcť vybehnúť prakticky kedykoľvek. Teším sa aj na spoluprácu s novým
tímom. Verím, že spolu spravíme všetko pre spokojných hostí.
Keďže už dlhšiu
dobu preferujem pri nákupe slovenské suroviny a slovenských dodávateľov,
pestovateľov, farmárov či gazdov, plánujem variť najmä z toho, čo sa
u nás vypestovalo, čo tu žije a rastie. Vážim si prácu tých, ktorí pestujú
a vyrábajú kvalitné tuzemské produkty - s tými je radosť variť! Mám
rád jedlá starých mám a ich základy sú, samozrejme, obľúbené aj
v mojej kuchyni. Aj naďalej sa budem snažiť variť sezónne
a s úctou k surovinám.
Budem robiť všetko pre to, aby hostia odchádzali z Gašperovho mlyna so zážitkom. Chcel by som,
aby hostia u nás ochutnali niečo nové, nepoznané, no každopádne zaujímavé, chutné a nezabudnuteľné...